Hvordan finder jeg vej?

Det er temmelig vigtigt at kunne finde vej. Det giver en stor tryghed at vide, hvor du er henne, og der er efterhånden ret gode og billige måder at orientere sig på. Selv bruger jeg den app, som hedder Outdooractive. – Det er den, som jeg vil lære dig at bruge her.

PS. Jeg er ikke støttet af Outdooractive. Jeg synes bare, at deres produkt er godt. Der er masser af andre apps, du også kan bruge. Dem har jeg ikke så stort kendskab til.

Det gode ved Outdooractive er, at du kan sidde hjemme ved din computer og planlægge din rute. Det er rarest at gøre det ved en stor skærm i stedet for på mobilen. Når din rute er indtegnet, logger du på mobilen og får den planlagte rute inde i appen. Jeg er stadig ved gratis-versionen og synes ikke, at jeg mangler noget. Baggrundskortene er rigtig gode. Men hvis du skal afsted på længere ture, så investér alligevel i et godt kort i papir-format. Det giver et overblik, som er svært at få på en telefon.

Vejledning til Outdooractive.

  • Start med at gå ind på hjemmesiden outdooractive.com. og opret en profil.
  • Vælg Route Planner.
  • Hvis du vil importere en rute, fx. den, du får med her i start-kittet, så klik på “Import GPS Track”. (Start med at downloade filerne her fra hjemmesiden, så de ligger lokalt hos dig selv og er nemme at uploade.)
  • Hvis du vil lave din egen rute, så zoomer du ind på det område, du vil vandre i. Tegner ruten op ved at klikke dig rundt med musen. Så får du længden på ruten, og du kan også se et profil nederst på siden. Profilet viser, hvor det går op ad bakke, og hvor det går nedad. Start med en forholdsvis flad rute, hvis du er afsted i løbesko. Bakker kræver godt fodtøj, når du har vægt på ryggen – især når det går nedad.
  • Når din rute er, som du gerne vil have den, så navngiver du den og gemmer.
  • Gå ind på “My Page”. Så skulle din rute gerne ligge under “Plans”.

Nu har du gjort dit hjemmearbejde. Næste step er at bruge din plan ude i virkeligheden. – og via din mobil. Du skal hente appen Outdooractive ned på mobilen, inden du går i gang. (Se mere under billedet)

Ruten – Dag 1 ved Häckaberga.

På mobilen

  • Gå ind under “Plans” og find den rute, som du lige har lavet på computeren.
  • Hvis du vil, kan du gemme den som en rute, så kan du tilføje billeder og navne, men du kan også bare bruge den som plan.
  • Når du er ude ved start-stedet, åbner du appen og går ind på “Plans”. Nede i bunden kan du klikke på “Navigate”. Så begynder mobilen at tracke, hvor du går, og du kan hele tiden se, om du er på rette vej i forhold til det du havde planlagt. Der er en tydelig blå prik på kortet, der hvor du befinder dig.
  • Smart ikke.

Selv om det forhåbentligt virker ret brugervenligt, når du læser det her, så prøv det alligevel af hjemmefra. Det giver en god tryghed, at du ikke skal stå et ukendt sted og fumle med telefonen. Lav en lille rute med start fra hvor du bor. Og prøv så appen af, så du har styr på det, når du er afsted. Det er en af de ting, som giver dig ro på, og gør turen meget mere afslappet og hyggelig.

Og HUSK. Hvis du har problemer med at lære appen at kende. Så skriv en mail til mig på lene@hikingviking.dk, så ringer jeg dig op og vi finder ud af det.